Skip to content Skip to footer

El perillós que pot ser pagar amb el mòbil

“Si ens equivoquem amb la quantitat, el pagament pot ser irreversible”

El mòbil s’ha convertit en una eina de moltes utilitats que ens serveix per a tota mena de coses, això també inclou pagar sense necessitat de portar damunt les targetes o diners en efectiu. Però aquí hi ha un problema, els usuaris que paguen amb aquest mètode poden cometre un error i donar més diners del que voldrien donar simplement equivocant-se amb una sola coma o un simple número. Això és el que li va passar a Irene Galán, que el divendres passat 13 de maig va comptar la seva experiència en El programa d’Ana Rosa.

Irene Galán va pagar 910 euros a un taxista en comptes dels 9,10 euros que costava el seu trajecte i, quan es va adonar, el taxista ja havia marxat. Una simple coma li va sortir molt car. Per sort, un altre taxista li va acompanyar al banc per a reclamar. Allí, li van comentar que necessitava el número de llicència i les dades del conductor.

Els perills de pagar amb mòbil

“Un dels perills més comuns és quan associes el teu telèfon a la teva targeta i amb solo acostar el mòbil a un datáfono pots realitzar un pagament, ja que si la compra no supera els 20€ no és necessari introduir un PIN. També en pagar amb telèfon “gairebé no ens adonem” de la despesa que fem. Això succeeix també amb les targetes de crèdit, però amb el mòbil aquesta situació és molt més accentuada perquè sempre tenim el telèfon a mà.

Com fer un bon ús en pagar amb el mòbil?

Perquè un sistema de pagament amb el mòbil sigui segur, ha de complir amb la Directiva Europea de Serveis de Pagament. Això obliga l’usuari a verificar la seva identitat amb, almenys, dos elements d’autenticació. Un altre mètode seria limitar la despesa de les targetes de crèdit o de dèbit vinculades al mòbil ja que la majoria dels bancs permeten posar límits, d’aquesta manera, els usuaris poden restringir les seves despeses diàries, setmanals o mensuals.

Què podem fer si ens equivoquem en introduir la quantitat?

Quan el destinatari rep els diners, l’entitat intermediària no pot retornar el pagament tret que compti amb el seu consentiment. En casos de pagaments amb plataformes com Bizum, els usuaris han de posar-se en contacte amb l’altra persona perquè torni els diners. Per aquest motiu, és important revisar no equivocar-se amb cap coma perquè no sempre el destinatari el retornarà.

Consells per a l’ús responsable de les tecnologies digitals:

  • Passarel·la de pagaments segura: els usuaris han de fixar-se que el sistema de pagament segueix la Directiva Europea de Serveis de Pagament.
  • Contrasenyes segures: és aconsellable tenir contrasenyes segures que siguin difícils de hackear o robar.
  • Certificat digital: abans de pagar per Internet o introduir les nostres dades, hem d’assegurar-nos que el lloc web és segur veient al costat de la URL si hi ha un cadenat gris per a assegurar-nos.
  • Dades de contacte i ressenyes: cal assegurar-se que hi ha diverses vies per a contactar amb el venedor per si falla el pagament i fixar-se en les experiències de compra d’altres usuaris. 
  • Assegurar-se que les condicions de compres són clares.

    Què són les notícies falses i per què les notícies falses s’han convertit en una indústria tan gran? Aprofundim en els diferents tipus de notícies falses i com es poden usar per a interferir en eleccions, economies i conflictes geopolítics.